LEO HEREMANS

Leo Heremans

Het begon bij Leo zoals op zovele plaatsen met een beetje geluk. Als beginneling kreeg Leo de twee laatste duiven van Paul Huysmans die toen ging trouwen en andere dingen aan zijn hoofd had. Uit het “Teentje” van Paul kweekte hij een jonge duif die 14 prijzen won. Vanaf 1993 werd er samen gespeeld met Marcel Mols. Zij kozen uit elk nest ieder één jong. Marcel speelde Quievrain en Leo Noyon en halve fond. Ze werden 1e prov. kampioen halve fond en 3e prov. kampioen snelheid. In 1994 werd er echter duivenlong vastgesteld bij Leo en werd er verkocht. Enkel een hokje van 8 meter (het hok op bovenstaande foto) gevuld met 9 kweekkoppels bleef staan. Toen reeds bleek hoe goed de duiven van Leo verder kweekten want binnen de kortste keren moest er terug worden bijgebouwd. In 1997 sloeg het noodlot echter toe met het overlijden van Marcel. Het was Ceusters die hem uit de nood kwam helpen en werd er verder gespeeld onder Heremans-Ceusters.

Ondertussen was het echter een publiek geheim geworden dat je indien je, je hok wilde versterken je bij Leo Heremans aan het juiste adres was. Talloze liefhebbers waren ondertussen reeds met afstammelingen van de “Jan (6113220-02)” en de “Olympiade (6455003-01) geslaagd. Niet enkel in België maar ook ver buiten de landsgrenzen deed de naam Heremans-Ceusters liefhebbers watertanden. Natuurlijk trekken zovele successen ook ongure types aan. In 2006 was het zover. Bij een inbraak werden tal van goede duivers gestolen. Een poging om ook de duivinnen te ontvreemden werd ‘met behulp van twee jonge feestvierders, echter teniet gedaan door een alerte Leo. Het kwaad was echter geschied: op 3 maand tijd verloor Leo 20 kg van pure miserie. Het besluit was snel genomen. Er zou totaal verkocht worden min 2 duiven in bis.

Eerst werd van de beste duiven nog een ronde eieren getrokken die verhuisden naar Hugo Vermeerbergen wegens bewezen diensten. In een poging om zijn schoonzoon met de duivenmicrobe te besmetten verhuisde ook nog een ronde jongen daarheen. In 2007 volgde  dan de verkoop. Nog datzelfde jaar echter stond Hugo terug aan de deur met de duiven die hij van Leo gekregen had wegens zelf te veel. “Blijf weg met die beesten, ik ben nu gelukkig en kan eindelijk terug slapen,” was het antwoord van Leo. Omdat Hugo beloofde om met de verzorging te helpen stemde Leo uiteindelijk toe. Ook de schoonzoon bleek uiteindelijk niet toe te happen zodat ook deze duiven terug naar Vorselaar verhuisden.

Stamopbouw

Bij de aanschaf van kweekmateriaal ging Leo niet over één nacht ijs. Enkel van duiven die reeds bewezen hadden hun excellente genen meerdere generaties lang door te geven verhuisden afstammelingen naar Vorselaar. Zo kwamen er duiven van Dirk Van Dyck (Zandhoven, BE), Gebr. Hasendonckx (Grobbendonk, BE), Maurice Haesendonckx (Bouwel,BE) en Jan Diels (Vosselaar,BE). Later werd er iets verder over de landsgrenzen gekeken en haalde Leo nog versterking bij Koopman (NL) en Verkerk (NL). Een speciaal verhaal is de aankoop van de “Olympiade”. In 2002 had Gust Jansen (Beerse,BE) een geweldige jaarling die het dat jaar tot 2e Nat. Asduif KBDB schopte. Gust kreeg een geweldig bod voor de duif maar wou hem liever niet verkopen. Ik kocht dan een halve “Olympiade”. Eén maand zou hij bij mij kweken, de volgende maand terug bij Gust en zo maar door. Kort daarop werd hij ook nog eens Olympiadeduif. Er kwamen nog verscheidene boden op, maar in onderling overleg hebben we besloten om hem niet te verkopen. In vrijwel elke succesvolle duif hier op het hok vinden we zijn genen terug.

Jaap & Jeroen hebben directe afstammelingen van deze topduiven via H. & E.J. Eijerkamp op hun kweekhok. Lijnen: Euro, Olympiade, Jackpot, Poot, Bessy, Rossi, Mysterious, Noralia etc.